Vesivoimalan pato nykyaikaan ja silta turvalliseksi Ruukissa - Betola Oy
Ruukin vesivoimalan patosilta korjattuna.

Referenssi

Vesivoimalan pato nykyaikaan ja silta turvalliseksi Ruukissa

Siikajoella, Ruukin taajamassa, sijaitsee 1940-luvun lopulla rakennettu vesivoimalan pato. Patoa on korjattu vuosikymmenien saatossa varsin vähän, joten oli tullut aika tehdä sille perusteellinen remontti ja Betola kunnosti meille padon sekä patosillan. 

Patosillassa oli betoniperustukset ja puurakenteinen kansi, joka oli lahonnut aika pahasti. Lisäksi se oli rakenteeltaan niin kutsuttu neulapato, jossa pato on ladottu umpeen lankuista. Patoluukut täytyi aukoa ja sulkea yksittäin käsin tai koneella. Tällainen työturvallisuuden riskirakenne haluttiin myös siirtää historiaan. 

Patosilta on aktiivisessa ulkopuolisessa käytössä, koska se vie Kreivinsaareen, jossa on kunnan omistama kiinteistö. Halusimme parantaa samalla sillan turvallisuutta ja uusia kaiteet.

Betonirakenteet uusiksi 

Projekti kesti vuoden 2023 heinäkuusta marraskuuhun. Projektin aluksi tehtiin yläjuoksulle moreenista työpato, jotta työskentelyalue saatiin kuivaksi. Kannesta purettiin pois vanhat puurakenteet. Vanhoihin maa- ja välitukien betonirakenteisiin tehtiin korjauksia ja muutoksia. Samalla rakennettiin uudet betonirakenteet yläveden puolen kynnyksille ja mantteloitiin alaveden puolen kynnys. Lisäksi kaikki luukkujen pielirakenteet uusittiin.

Loppuvaiheessa valettiin vielä uusi sillan kansi ja tukimuuri yläjuoksun puoleiselle rannalle. Tukimuurilla varmistetaan, ettei vesi pääse saareen kovienkaan tulvien aikana. Viimeisenä sillalle asennettiin uudet kaiteet.

Pitävä aikataulu ja erinomainen asenne

Työ sujui erinomaisesti. Aikataulu piti hyvin, vaikka ainahan pientä hienosäätöä tulee, kun puretaan vanhoja rakenteita. Kaiken kaikkiaan valutyöt saatiin ajallaan maaliin. Betolan työskentely oli hyvin systemaattista, ja he varmistivat aikataulun pitämisen säätämällä tarvittaessa työpäivän mittaa. 

Olimme valinneet Betolan toki osittain hinnan perusteella, mutta he näyttäytyivät myös ammattitaitoisina vesivoimarakentamisen toimijoina, joilla myös yhteiskunnalliset asiat ovat kunnossa. 

Mielikuva osoittautui oikeaksi. Olen ollut mukana monenlaisissa projekteissa ja tästä jäi positiivinen muistijälki. Aikataulu piti ja työmaalla oli koko ajan hyvä asenne.

Työnjohtaja Iiro Pitkäsellä on hyvin maanläheinen ja hyvä tyyli viedä asioita eteenpäin. Hän otti yhteyttä aina, kun työmaalla ilmeni yllättäviä asioita, ja pääsimme pohtimaan yhdessä suunnittelijan kanssa, miten etenemme järkevimmällä tavalla. Saimme heiltä ja alihankkijoilta paljon hyviä ideoita, miten saamme toteutettua asiat paremmin ja edullisemmin.

Arvostan myös sitä, että työmaa pysyi siistinä kaiken aikaa ja purkumateriaalin logistiikka oli hoidettu hyvin. Se on erittäin tärkeää turvallisuusnäkökulmasta, mutta myös siksi, koska työmaa sijaitsi näkyvällä paikalla. 

Vesivoimapäällikkö Tapio Ollila

Koskienergia Oy

Koskienergia Oy on kolmen  paikallisen energiayhtiön, Etelä-Savon Energia Oy:n, Äänekosken Energia Oy:n ja Kuoreveden Sähkö Oy:n, omistama vesivoiman tuottamiseen keskittynyt yhtiö. Koskienergia Oy omistaa ja operoi 28 vesivoimalaitosta eri puolilla Suomea.
Tutustu yhteistyökumppaniimme:
Yritys:
Koskienergia Oy
Ajankohta:
7/2023-11/2023
Tehty työ:
Ruukinkosken voimalaitospadon kunnostaminen
Ruukinkosken voimalaitospadon kunnostuksen lopputuloksena oli turvallinen ja käytettävä rakenne.

Selaa muita referenssejä

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram